Apie mus

„OLEOTECA“ – kaip biblioteka. Tik šioje interneto erdvėje vietoje knygų – skonio ir aromato įvairovė.  Mes nesiūlome neblogo produkto už gerą kainą.  Siūlome įžengti į unikalų Italijos gastronomijos  pasaulį, kurį patys gerai išmanome, pažįstame,  mokame paaiškinti.

Kuo skiriamės nuo daugybės kitų internetinės prekybos adresų?

Nuolat esame Italijoje, sekame naujausias gastronomijos tendencijas, bendraujame su ūkininkais ir gamintojais. Galime atsakyti į bet kokį jūsų klausimą apie produkto kokybę, atsekamumą, poveikį sveikatai.

Pagrindinis mūsų produktas – aukščiausios kokybės ypač tyras alyvuogių aliejus. Mūsų gamintojas – „FRANTOIO MONTECCHIA“ (Italija, Abruco regionas) yra tarsi mūsų šeimos narys. Su Montecchia šeima dažnai susitinkame, ragaujame, ginčijamės.

„FRANTOIO MONTECCHIA“ yra alyvuogių aliejaus kokybės lyderis Italijoje ir pasaulyje, pelnęs prestižinių alyvuogių aliejaus gidų „Flos Olei“, „Gambero Rosso“, „Bibenda“ pripažinimą. Štai naujausias įvertinimas: alyvuogių aliejaus ūkis įtrauktas į Italijos gastronomijos elito žinyną „Top Italian Food and Beverage Experience 2016”.

Alyvuogių aliejus, kurį jums pristato „OLEOTECA“ dalyvavo degustacijose svarbiuose Lietuvos restoranuose: „Narutis“, „St.Valentino“, „Essė“, „Green Hall“, „Bel Ami“ (Vilnius), „Medžiotojų užeiga“, „Monte Pacis“, „Dia“ (Kaunas), „Royal Spa“ (Birštonas), Vilnius Spa (Druskininkai), „Vinvino“ (Klaipėda) ir daugelyje kitų, nemažiau svarbių.

IŠSIRINKITE. DEGUSTUOKITE.

Mes ne tik parduodame. Mes mokome, organizuojame degustacijas, itališkos gastronomijos renginius, konsultuojame, padedame sudaryti valgiaraščius.

SUSITIKIME. APTARKIME BENDRADARBIAVIMĄ.

Norintiems gilaus ir visapusiško Italijos skonio pažinimo sudarome specialius gastronominių kelionių maršrutus. 

ATRASKIME DRAUGE ITALIJOS SKONĮ!

ALYVUOGIŲ ALIEJAUS ŪKIS „FRANTOIO MONTECCHIA“

Tai vienas moderniausių alyvuogių aliejaus ūkių Vidurio Italijoje, Abruco regione. 28 hektarų sklype žaliuoja 15.000 alyvmedžių. Ūkis įsikūręs vaizdingose kalvose Adrijos jūros pakrantėje, maždaug 250 metrų virš jūros lygio. Ūkio pavadinime yra itališkas žodis „frantoio“ (alyvuogių spaudykla) ir savininko pavardė – Montecchia (tariama Montekja). Ponas Gennaro Montecchia savo valdas surikiavo į atskirus „terroir“, kaip įprasta solidžiame vyno ūkyje. Jis spaudžia dviejų tipų alyvuogių aliejų – vadinamuosius „blendus“ iš keleto veislių alyvuogių ir vienos atskiros veislės „monocultivar“. „Frantoio Montechhia“ ūkį ir jo produktus įvertino prestižinis alyvuogių aliejaus gidas „Flos Olei 2013“, kasmet aptariantis geriausius pasaulio alyvuogių aliejus. Šįmet pono Gennaro Montecchia aliejui „Classico22“ kritikai skyrė 90 balų (gidas reitinguoja balais nuo 80 iki 98).

„Kodėl „Frantoio Montecchia“ etiketėse švyti elegantiški auksiniai skaičiai?“ – paėmę į rankas dailius, juodo stiklo „liberty“ stiliaus butelius klausia ne vienas vartotojas. Paslapties čia nėra. Kiekvienai alyvuogių aliejaus veislei skirtas atskiras „terroir“. Jo plotas hektarais ir yra skiriamoji kiekvieno produkto žymė. Tarkime, aliejui „Frantoio Classico 22” skirta 22 hektarai, “Delicato 2”- du hektarai ir t.t. „Frantoio Montecchia“ ūkis iš viso spaudžia ir pilsto 5 tipų aliejus – 3 „blendus“ ir 2 grynaveislius „monocultivar“. Kiekvienas jų skiriasi savo aromatu, skonio intensyvumu. Žinoma, šią puikią alyvuogių aliejaus įvairovę reikia derinti prie patiekiamo maisto.

Tai tikra gastronominė pramoga gero skonio gerbėjams.

Mes atrinkome keturis „Frantoio Montecchia“ etiketes iš penkių:

  • „Classico 22“
  • „Delicato 2”
  • “Tortiglione 3”
  • “DOP” 4
  • "Biologico" 6

Kodėl būtent šiuos? Jie  pakankamai skirtingo aromato, skonio, temperamento: „Delicato 2” – švelnaus skonio, “Classico 22” ir “DOP 4” – vidutinio intensyvumo, o “Tortiglione 3”– intensyviai pikantiškas.


SVARBŪS KLAUSIMAI – ŪKIŠKI ATSAKYMAI. APIE TIKRĄ ALYVUOGIŲ ALIEJŲ

- Paulius Jurkevičius

Apie alyvuogių aliejų visi viską žino.  Ir tuo pat metu nelabai kas ką tiksliai žino. Todėl šįsyk klausimai – atsakymai. Užsukau į vieną geriausių Abruco regione alyvuogių aliejaus ūkį „Frantoio Montecchia“.  Sutarėme, kad uždavinėsiu paprastus, negudrius klausimus, o gamintojas ponas Gennaro Montecchia pateiks trumpus, ūkiškus atsakymus. Rezultatas? Galbūt bus mažiau tikinčių keistais ir neįtikėtinais aliejaus mitais. Pradedame…

- Aliejaus kokybė priklauso nuo būdo – jeigu šaltai spaustas, vadinas, geras?

- Ne. Visi „extravirgin“ aliejai spaudžiami šaltuoju būdu. Bet kokybė ne visų vienoda.

- Tai nuo ko priklauso alyvuogių aliejaus kokybė? Nuo klimato?

- Priklauso nuo to, iš ko išspaustas aliejaus – nuo alyvuogių. Jeigu alyvuogės geros, sveikos, šviežios, tada ir aliejus geras.

- Kodėl jūs ir ne tik jūs, bet ir kiti gamintojai aiškina, per kiek valandų nuskinamos ir išspaudžiamos alyvuogės? Kad pirkėjas negalvotų, jog esate tinginiai?

- Tikrai ne. Laikas, per kurį alyvuogė nuo medžio nukeliauja į spaudyklą irgi yra svarbus alyvuogių aliejaus kokybės rodiklis. Kuo trumpesnis laikas, tuo geriau.

- Koks yra tas čempioniškas laikas?

- Europos Sąjunga reikalauja, kad alyvuogės būtų išspaustos per 24 valandas. Tačiau tikro rūšinio aliejaus gamintojai stengiasi išspausti žymiai greičiau. Per 4 -5 valandas. Tokiu būdu alyvuogės nepradeda gesti.

- O kodėl jos turėtų gesti?

- Matote, 50 proc. alyvuogės sudaro vanduo. Šiame vaisiuje labai greitai prasideda oksidacijos procesas.

- Kalbėjome apie šaltąjį spaudimo būdą. Ar alyvuogės patenka į spaudyklą atšaldytos?

- Ne. Taip tik sakoma: spaudžiama šaltuoju būdu, nes alyvuogių masė nėra kaitinama.  Iš tikrųjų alyvuogių aliejus ištrykšta maždaug 28 laipsnių temperatūros. Tai jo gimimo temperatūra.

- Jūs, gamintojai, bandote įtikinti mus – vartotojus, kad alyvuogių aliejus yra panašus produktas į vyną. Buteliai – dailūs, etiketės irgi. Kainos taip pat baigia supanašėti, deja. Kodėl?

- Jūs, vartotojai, turėtumėte įsikalti į galvą, kad geras, tikras alyvuogių aliejus, kaip ir geras vynas yra rūšinis produktas.

- Ką tai reiškia?

- Kad iš skirtingų rūšių išspaustas aliejus bus skirtingo aromato ir skonio. Imkime mūsų „Tortiglione“.  Ir imkime „Delicato“ . Vienas iš vienos rūšies alyvuogių, kurios vadinasi „tortiglione“ ir veisiamos tik mūsų regione, kitas –iš „leccino“ alyvuogių, kurios veisiamos daugiau ar mažiaus visoje Italijoje. Vienas aliejus – aitrus, pikantiškas. Kitas – švelnus.

- Tarsi vienas būtų „shiraz“ raudonasis vynas, o kitas – kaip „cabernet franc“?

- Panašiai…

- Na gerai. Bet tas jūsiškis „tortiglione“ yra kartus.  Tiesiog nepakenčiamai. Ką su juo daryti?

- Džiaugtis… Juokauju… Iš tiesų, nepatyrusiam ragautojui nelengva pamėgti tokį „drūtą“ aliejų. Lygiai kaip nepatyrusiam vyno ragautojui nepatinka raudonasis vynas, kuris puola gomurį aršiais taninais. Bet po truputį…

- Žodžiu, kuo kartesnis – tuo geresnis?

- Vienareikšmiškai – taip. Bet jeigu šis skonio niuansas nepatinka ir tiek, ragaukime alyvuogių aliejų išspaustą iš „leccino“ alyvuogių. Jis bus žymiai lengvesnis.  Bet kartus aliejus – ne tik skonio dalykas. Tai ir sveikatos dalykas…

- Tik nesakykite, kad kartus aliejus yra vaistas. Europos Sąjunga tokio tipo reklamą draudžia…

- Nesakau. Bet, kiek man žinoma, alyvuogių aliejus yra tas maisto produktas, kuriam priskiriamos gydomosios savybės, ir Briuselis leidžia apie tai kalbėti. Karčiame ir pikantiškame aliejuje yra daug antioksidantų – polifenolių. Pramoniniame aliejuje polifenolių praktiškai nebėra.

- Kas per žvėrys – tie polifenoliai?

- Grubiai tariant, polifenoliai blokuoja laisvuosius radikalus. Oksidacija? Tai gedimas, senėjimas. Perpjauname obuolį ir paliekame. Jis pajuoduoja. Tai ir yra laisvųjų radikalų veikla. Kuo šviežesnės alyvuogės, kuo greičiau jos išspaudžiamos, tuo didesnė bus polifenolių koncentracija alyvuogių aliejuje.

- O kaip su aliejaus rūgštingumu? Tai irgi kokybės rodiklis? Pagrindinis ar ne?

- Iš dalies. Briuselis leidžia maksimalų rūgštingumą „extravirgin“ klasės aliejui – 0,8 proc. Tačiau kokybiško, tikro alyvuogių aliejaus rūgštingumas bus gerokai mažesnis. Mūsų, „Frantoio Montecchia“ atveju – 0,2 – 0,3 proc. Kita vertus, rūgštingumas nelemia skonio, aromato savybių. Todėl, norint nustatyti realią aliejaus kokybę, reikia jį ragauti.

- Klausimas, kuris nervina visus: kodėl geras alyvuogių aliejus yra toks brangus?

- Matote šį alyvmedį? Kiek, jūsų nuomone, alyvuogių subręsta ant šio medžio?

- Medis nedidelis… Apie porą šimtų kilogramų?

- Medis nedidelis, nes mes neleidžiame jam išsikeroti. Alyvuogių ant jo subręs ne daugiau kaip 50 – 60 kilogramų. O dabar – kitas skaičius: kiek alyvuogių reikia norint išspausti kilogramą aliejaus? Daug – 10 -12 kilogramų.

- Norite pasakyti, kad iš šio medžio per metus bus išspausta vos 5 litrai aliejaus?

- Jūs teisingai apskaičiavote.

- Bet vieni aliejai kainuoja 10 – 15 eurų puslitrinis buteliukas, o kiti -  3 eurus – litrinis. Ir vieni ir kiti – “extravirgin”. Kodėl?

- Aš irgi galiu numušti kainą. Užteks palaukti, kol alyvuogės ilgiau pabus ant šakos. Jose prisikaups vandens, skonis ir aromatas bus nekoks, bet vienam litrui išspausti užteks  4 – 5 kilogramų.

- To nedarote, nes…?

- To nedarau, nes aliejus bus nebegyvas. Polifenolių, apie kuriuos aiškinau, jame nebus likę. Tai bus riebalas ir tiek.